tisdag 24 oktober 2017

11´e september Mot Piemonte


Dags att röra oss mot Piemonte. Längs vägen så stannar vi till i Södra delen av Gardasjön för att besöka Zenato. En vinprofil vi missade sist vi var vid sjön.
Besvikelsen blev stor. Vi mötte en vinbutik. Ingen möjlighet att prova. De tog emot besökare för provning på deras vingård men inte vid denna årstid eftersom skörden pågick. Vi var dess utom inte en tillräckligt stor grupp.!!! 
Zenato har blivit ”kändis” och behöver inte vårda sina kunder. Trots detta, kvalitén är så bra att vi köpte Grappa och 3 flaskor Ripasso. Dock, det blir nog inga fler besök.



Trevligare blev det när vi reste vidare med byn Barbaresco i Piemonte som mål. På vår lista stod Produttori del Barbaresco, kollektivet som samtidigt gett mycket av profilen åt Barbaresco. En mycket bra provning och en första entré till Barbaresco. Dock blir aldrig denna typ av provning lika bra som ett besök hos mindre producenter. Ett värdefullt tillskott var att vi också blev hänvisade till "konkurrenten"

några hus bort. Gigi Bianco bjöd på en utmärkt provning och en personlig guidning genom vinerna. Det är svårt att vara tydlig med vad som gör en provning bättre eller sämre men Gigi´s sätt att beskriva vinerna, var de är odlade och tankarna kring vinframställning och den typ av vin man vill få fram gör hela provningen spännande. Andra gäster, humor och förmågan att kommunicera gör den trevlig. Ett besök hos Gigi Bianco rekommenderas.  Verksamheten är liten. Bara 3 hektar, Dock, verksamheten är en av de äldre, grundad 1870, och bygger på en lång tradition.


Vi avslutade vinprovandet med att besöka Enoteket i Barbaresco, där vi köpte någon flaska Barbaresco och Favorita.

Dagen blev en fullträff. Efter att ha checkat in på vårt boende, Mongaletto, bestämde vi oss för att äta på Osteria del Aie. Det blev denna resas stora matupplevelse. Utomhus, genom en vädermässigt utmärkt kväll, möttes vi av generositet, överflöd och godsaker. En meny med få val och när man hade svårt att bestämma sig fick man lite av allt. Alla viner i Magnumflaskor som flyttades mellan borden så att alla skulle ha möjlighet att smaka det som var intressant. Vad vi fick att äta?;
  • Antipasto (sallad äpple och bär), Griskind,
  • Primi Platte Fiore Zuiccine + Ricotta och Basilika.
  • Huvudrätter var Grodlår alternativt Vaktel

till det kom efterrätt som för min del blev ost med det mest fantastiska utbud av ostar
 jag sett. (Jag räknade efteråt på fotot till 68 olika ostar). Allt avslutat med kaffe och Grappa till priset av 44€ per person! Helt fantastiskt!!!
Den slutgiltiga ostbrickan!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar