tisdag 24 oktober 2017

12´e september Piemonte dag 2


Barbera druva på väg in i processen
Dagen skulle komma att användas till ”gamla bekanta”.  Ett första nedslag var hos Marsagliga. Trots att skörd pågick fick vi en trevlig provning. Man lär sig dock att det sällan blir lika bra som första gången. Vinerna var bra och vi upptäckte än en gång hur trevlig Barbera druvan är. Nyskördade druvor rullade in under tiden vi provade.

Vi fortsatte vår provning med ett besök på "Terre de Barolo" kollektivet närheten av Barolo.

Luca Morra
Dagens positiva överraskning var eftermiddagens besök hos Stefano Morra.Hos Morra fick vi uppleva generationsskifte ”på väg”. Eftersom språket var engelska och skörden pågick så tog sonen Luca hand om provningen. Något som han gjorde på ett utmärkt sätt. Vi fick prova vinerna och samtidigt prata igenom vinifiering och ”terroir” på ett bra sätt. Det blev inte sämre av att vi fick ost och grissini som tilltugg. Jag köpte med tre flaskor för provning hemma. En förberedelse för ”direkt import” . Hela detta besök talar emot vad jag sa tidigare. Detta var inte första gången men den bästa provning vi haft hos Morra. Till del beroende på att vinerna var bättre än tidigare (alternativt att vår smak förändrats) men fram för allt tack vare Luca´s presentation. Ett besök värt att göra om man söker mindre odlare.

Dagens höjdpunkt är ett besök hos San Biago . Ett igenkännande från tidigare besök (Vi hade sänt mail så hon var förberedd) och en ordentlig genomgång. San Biago är en liten producent men med lång historik. De 18 hektaren har ägts av familjen Roggero i flera generationer. Högklassiga viner med känsla för traditionen är vad man står för. Man odlar ekologiskt men är ännu ej certifierade. Efter vandring genom vingården och grundlig provning gick vi därifrån med resans bästa Barolo/Barbaresco-viner.

Vinet flödar (omdragning på gång)






San Biagos vin; Bricco de San Biago (Barolo) 2012 ges 92 p av Wine Enthusiast. Man säger;

Bright berry, rose and baking spice aromas 
unfold in the glass. The polished palate offers raspberry compote,
 juicy cherry, licorice, tobacco and chopped 
herb alongside smooth, velvety tannins. It's already extremely tempting. Drink 2018–2023.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar