Efter en engelsk frukost åker vi över till Tain. Första målet
är torget och ett besök hos Greken. Hos Greken passade vi på att köpa viner från Stephan Ogier, en odlare som hade stängt när vi var i Ampui igår. Samtidigt passar vi på att besöka Jaboulets
butik på torget, Le Vineum. Vi frångick våra principer och
betalade! för en provning som bland annat inkluderade Petit Chapelle Jaboulets
prestigevin och ett av de bästa Hermitage-vinerna som produceras. Vi köpte
några flaskor!
Det visade sig att man i
Tain hade vinfestival. Detta innebar en parad med stans föreningar (inte bara
vin), och musik. Förutom det så belönades utvalda vinbönder för sina insatser
och de viner man skapat.
Innan vi agerade åskådare passade vi på att försöka bestiga Hermitage-berget och gå upp till kapellet, l´hermitage. En uppgift som visade sig vara svårare än vad man kunde föreställa sig. Brant visste vi att det var men ett lätt regn tillsammans med ett underlag som ibland var bar granit med ytligt sandlager, gjorde halkrisken så stor att vi bröt halvvägs upp mot toppen.
|
Efter denna
promenad så har begreppet att ”plåga vinrankorna” för att få karaktär på vinet,
fått ny betydelse. Svårt att förstå att något växer och att det dess utom
arbetas och skördas på denna kulle. Det var dock ett minnesvärt försök och
intrycken bestående. Vi belönade oss med Galletter på torget och därefter ett
besök på Valrona choklad.
Dagen i Tain
avslutades med ett besök på Cave de Tain och ytterligare inköp. (Nu börjar det
bli fullt i bilen).
Cave de Tain är alltid ett bra besök. Återigen ska man konstatera att det blir aldrig lika personligt som ett "hemma hos" besök hos en enskild odlare. Kollektiven arbetar med anställd personal...... Dock, på Cave de Tain har man alltid
- Gott om tid
- Bra kompetens
- Goda viner
Det är ingen tillfällighet att dom säljer ca 30% av hela Norra Rhones volymer.
För att vara på lördag, söndag blev besöket lyckat!!!!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar